Sanningen om sojabönor

Sojabönor är en av huvudingredienserna i Plenny Shake. Men varför använder vi egentligen dessa underbara små godingar? Anledningarna är många, väldigt många. Vi skulle kunna skriva en bok om ämnet, men det tänker vi inte göra. Bara nästan. Hyllningstexter till en ärtväxt hör kanske inte till vardagen, men någon måste ju göra det.

Denna lilla böna är en mycket bättre proteinkälla än animaliskt protein från ett miljöperspektiv. Dessutom är den full av nyttiga fetter, protein och fibrer. Faktum är att varje gång en matforskare pratar om sojabönan föds en enhörning vid slutet av en trippel-regnbåge. Typ.

Så – Får man manboobs av att äta sojabönor?

En brutal start på en relativt seriöst text kanske, men varför inte. Vi vet att många undrar och vi gillar ju att ge svar, så.

Vad säger forskningen? Jo, sojabönor innehåller isoflavoner vilka har en liknande molekylär uppbyggnad som östrogen – alltså en hormon som förknippas med typiska kvinnliga attribut så som, ja, bröst.

Men frukta icke. Enligt en studie som publicerats av näringsforskaren Trudy Voortman och hennes kollegor på Erasmus Medical Center i Rotterdam finns det inga vetenskapliga belägg för att konsumtion av sojabönor skulle leda till extrema hormonella obalanser. Tvärtom är sojabönor faktiskt bra för dig. Läs gärna mer om hennes forskning här. Ja, vi vet att den är på holländska. Men det är trots allt Plenny Shakens hemland, så vi hoppas att ni förlåter oss.

Isoflavoner har en mycket positiv effekt på hur din kropp tar upp och använder protein, hela vägen ner till ditt blodomlopp och dina celler. Tar vi detta ur luften? Nix! Informationen kommer från den högaktade boken Sustainable Protein Sources som är skriven av de högaktade Sudarshan Nadathur, Janitha P.D. Wanasundara, och Laurie Scanlin. Dessutom citerade Voortman studier som påvisar att isoflavoner i sojabönor kan minska risken för prostatacancer.

Låt oss illustrera ytterligare en fantastisk sak om vår fantastiska lilla böna med en rolig bild. Äter du sojabönor sparar du nämligen vår moder jord på sjuka mängder vatten.

Om du äter en 100g sojaburgare istället för en 100g hamburgare sparar du hela 1 327 liter vatten. Det motsvarar ungefär 15 duschar. Inte för att vi har något emot att folk duschar. Viktigt med hygien och så. Ja… Nästa ämne!

Sojabönor fiser inte

Grödor av olika slag täcker idag ungefär 12% av jordens yta. 75% av dessa grödor blir mat till djur. Så istället för att vi människor själva äter upp dessa nyttigheter ger vi bort det till boskap, exempelvis kor. Sedan äter vi upp dessa miljöbovar. För sanna våra ord, korna är riktiga miljöbovar. Faktum är att deras fasansfulla metan-fisar är skadliga för ozonlagret och med tanke på att det är det enda som hindrar jorden från att bli en enda stor grillfest är det inte bra alls.

Med andra ord hugger vi ner sjukt stora skogsarealer för att odla mat till döds-kossor som fiser sönder vår värld. Inte bra kära medmänniskor, inte bra alls.

98% av världens sojabönor äts av boskap

Det värsta av allt är att fis-djuren äter upp 98% av alla världens sojabönor. Och ärligt talat, kossorna förstår och uppskattar inte ens storheten i dessa underbara bönor. Om man smygittar på en grupp kossor kan man nästan se hur de skrattar åt mänsklighetens mindre begåvade beteende.

Så genom att äta mer sojabönor istället för animalisk föda får vi mer för mindre. Din kropp, planeten och mänskligheten i allmänhet tjänar på detta. Sojabönor kommer att rädda jorden.

Sojabönor är en av de viktigaste ingredienserna i Plenny Shake Vegan – alltså vårt helt växtbaserade alternativ. Plenny Shake Vegan har allt du är ute efter; det är smidigt, gott, nyttigt samt bra för miljön och djuren. Köp direkt!

📦🚢<COVID-19 - Lager/Leveranser> 🚛🚚

Kort uppdatering på SweJoy's situation under Covid-19
På grund av hög belastning beräkna varor ej i lager återkommer om: 5-10 Dagar
(Finns det i lager beräkna leveranser som vanligt inom 1-3 dagar)
<Nya bekräftade leveranser>
Ny leverans beräknas vara framme under början av nästa vecka. 6-7/4

Vid fler frågor skriv till "Kundservice@swejoy.se"
På grund av hög belastning kan svar ta längre tid än vanligt.

Med vänliga hälsningar
SweJoy / Albin

  • No products in the cart.