Nytt recept på Plenny Shake!

Här kommer den troligtvis gladaste nyheten ni har hört på länge. Vår älskade och fantastiska Plenny Shake har uppdaterats och blivit ännu mer fantastisk! Våra eminenta kollegor i vita rockar och skyddsglasögon som håller till nere i labbet har lyckats igen.

Målet var att optimera texturen, smaken och näringskompisitionen – och vi träffade mitt i prick!

  • Plenny Shake är numera silkeslen
  • Näringskompositionen är förbättrad
  • Smaken är godare
  • Plenny Shake har en ny ingredients – solrosolja
  • Förpackningen har fått en exceptionellt snygg och praktisk design

Slääääät och proteinrik

Den kanske mest märkbara skillnaden är att vi har ingredienserna är extremt finmalda, så finmalda att du inte kommer att märka dem. Helt silkeslen. Från denna stund är det slut på den gryniga känslan i munnen. Mums!

För att uppnå detta tog vi bort alla gryniga proteiner. Ingen mer vassle, soja, hampa eller risprotein. “VA?! Men jag behöver ju proteiner?!”, kanske du tänker då. Frukta ej. Faktum är att proteinhalten är ännu mer optimerad. Låt oss förklara.

Tidigare fick du i dig ca 125 gram protein varje dag. Med den nya formeln får du i dig 75 gram om dagen. “VA?! Är det tillräckligt?!”. Ta det lugnt min vän, faktum är att det är den perfekta mängden. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar ett dagligt proteinintag på 0.66 gram protein per kilo kroppsvikt. Om du väger 80 kilo och dricker 5 Plenny Shakes om dagen får du i dig 75 gram protein – mer än tillräckligt för en genomsnittligt person alltså [1]! Denna justering är gjord för att du ska få en mer balanserad kosthållning, bra va?

Här ser du aminosyreprofilen i milligram per Plenny Shake:

Aminosyra                                            mg / Plenny Shake
Histidin                                                 307 mg
Isoleucin                                               531 mg
Leucin                                                   936 mg
Lysin                                                     772 mg
Metionin & Cystein                              346 mg
Fenylalanin & Tyrosin                          1009 mg
Treonin                                                498 mg
Tryptofan                                             163 mg
Valin                                                     563 mg

Härlig solrosolja

Så, hur förbättrade vi fettsyreprofilen? Vi lade till solrosolja i formeln. Varför solrosolja? Därför att den för oss tillbaks till barndomsminnen från vidsträcka solrosfält i sensommarvärmen till det ljuva ljudet av fåglarnas poetiska sång. Men även för att solrosolja innehåller mycket trevliga fleromättade fetter, endast lite mättade fetter och en stor mängd omega 3 och 6. Till vardags skulle din kropp benämna detta som “De bra grejerna”. Världshälsooganisationen rekommenderar att du ska få omkring 20%-35% av din energi från fetter. I vår nya Plenny Shake kommer 30% av energin från fetter. [2]

Så, hur mycket omega får du från en måltid Plenny Shake?

Fettsyra                                                gram / Plenny Shake                % av total energi
Alfa-linolensyra (omega 3)                   1,1 g                                            2,3%
Linolensyra (omega 6)                          3,7 g                                            7,9%

Dessa mängder omega 3 och 6 är baserade på Världshälsoorganisationens rekommendation där de deklarerar att “Minsta intagningsvärden för essentiella fettsyror för att förebygga bristsymptom uppskattas till övertygande nivå till 2,5% E LA plus 0,5% E ALA.” [2] Det var allt om omegisarna, måste erkänna att vi nästan är lite stolta över hur smart det låter.

Vår fettsyraprofil bygger på en rapport från Världshälsoorganisationen (2018) (sorry att vi tjatar om dem hela tiden men de kan faktiskt sin grej). I rapporten rekommenderas att 6%-10% av det totala energiintaget ska vara från polyomättade fetter (PUFA) och att 15%-20% av energiintaget ska vara från monoomättade fetter (MUFA). I Plenny Shake kommer 11% av energiintaget från PUFA och 14% från MUFA. Imponerande, eller hur?

Och nu – kolhydrater!

Den nya formulan innehåller samma energibalans vad gäller kolhydrater som tidigare, vilket alltså är 50% av energiintaget. Merparten av energin kommer från maltodextrin. Vilken disney-karaktär är det? Kanske du undrar. Låt oss förklara. Maltodextrin är ett karbamaterial som vi använder för energiförsörjning. [6] Det ger endast glykosmolekyler, som mitokondrion i din kropp behöver för att göra energi – vilket är en väsentlig ingrediens för en välfungerande kropp. För att glykosen inte ska få ditt glykemiska index att gå genom taket (ett högt glykemiskt index är en av de främsta anledningarna till naps efter lunchen) har vi, som du minns, lagt till massor av proteiner, fetter och fibrer. Detta gör att ditt glykemiska index hålls i schack. [3][4][5]

Imponerande att du fortsätter läsa efter alla facktermer och procentenheter, här kommer en klapp på axeln <klapp klapp>!

Nästa stop – fibrer!

De flesta härliga fibrerna i Plenny Shake kommer från havre. Men även sojamjöl och linfrö drar sitt strå till stacken. En Plenny Shake-måltid innehåller bara lite mer än 7 gram fiber, så om hela din diet består av Plenny Shake kommer du att konsumera omrking 35 gram fibrer. Vi fastställer detta siffror baserat på flera myndigheters rekommendationer: Den holländska myndigheterna rekommenderar 30 till 40 gram fibrer per dag [7] och American Heart Association Eating Plan föreslår att det dagliga intaget av fiber bör vara minst 25 gram för en 2.000 kalori diet.

Och sist men absolut inte minst – smaken!

Under årens gång har vi fått mycket feedback om detta, vi har tagit till oss detta och jobbat mycket hårt för att nå upp till era förväntningar. Den förbättrade Plenny Shaken har nu en starkare och mer naturlig smak. Och doften, seriöst, glöm inte att stänga påsen, annars finns risken att enhörningarna och älvorna äter upp pulvret under natten. Utöver detta har Plenny Shake Wake Up fått en helt ny smak – kaffe, istället för cappuccino. Den är mycket godare, prova själv!

Beställ dina nya Plenny Shakes nu!

 

 

WHO. (2007). Protein and amino acid requirements in human nutrition. Geneva: World Health Organization.
WHO. (2010). Fats and fatty acids in human nutrition. Geneva: World Health Organization.
Moghaddam, E., Vogt, J., & Wolever, T. (2006). The Effects of Fat and Protein on Glycemic Responses in Nondiabetic Humans Vary with Waist Circumference, Fasting Plasma Insulin, and Dietary Fiber Intake. The Journal of Nutrition, 136(10), 2506
Ray, K., & Singhania, P. (2011). Glycemic and insulinemic responses to carbohydrate-rich whole foods. Journal of Food Science and Technology, 51(2), 347-352.
Vidal, A., Williams, C., Allott, E., Howard, L., Grant, D., McPhail, M., Sourbeer, K., Hwa, L., Boffetta, P., Hoyo, C., & Freedland, S. (2015). Carbohydrate intake, glycemic index, and prostate cancer risk. The Prostate, 75(4), 430-439.
WHO (1998). Carbohydrates in human nutrition. Rome: World Health Organization.
Health Council of the Netherlands. Guideline for dietary fiber intake. The Hague: Health Council of the Netherlands, 2006; publication no. 2006/03E.

  • No products in the cart.